Beheren van betaal en kredietkaarten

creditcard fraude

Ik ben op dit moment druk met een initiatief in Europa. Hieronder in het kort een beschrijving. Heeft iemand een suggestie en of advies?

 

Krediet- en betaalkaart protectie.

Kaart en betalingsprotectie in over het algemeen een kwestie voor de uitgevers en beheerders zoals banken, VISA, ICS etc.. Zij garanderen over het algemeen de kaart bij misbruik door derden.

Toch kan het van handig zin om als bedrijf of particulier meer grip te hebben op de transacties die met aan kaart worden verricht. Vooral bedrijven kunnen dan beheer voeren op allerlei uitgaven en daarmee de papieren administratie verminderen zonder daarmee risico´s te lopen met uitgaven die niet vooraf zijn voorzien.

Particulieren kunnen geïnteresseerd om te voorkomen dat onduidelijke transacties worden afgeschreven via internet via niet traceerbare incasso instellingen. Bovendien kunnen op deze manier transacties na verlies- of diefstal onmiddellijk zelfstandig worden geblokkeerd en eventueel weer geactiveerd nadat de kaart is teruggevonden.

De Gunningsfactor

LIkeIk heb al heel wat opdrachten gehad waar het de gunningsfactor een rol speelde. Ik werk dus vaak  voor mensen waarmee het klikt. Soms krijg je werk  via een adviesorganisatie en help je hen zodat ook zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.

Dat is eigenlijk logisch omdat dat vertrwouen gebaseerd is op de verwachting dat je met die persoon goede resultaten kunt verwachten, en prettig kunt samenwerken.

Maar waar ligt de grens eigenlijk. In de krant lees ik dat bij een inmiddels genationaliseerde bank interim managers elkaar inhuurden en geld aan elkaar overmaakten. Wettelijk niet verboden. Etisch natuurlijk niet in orde. Het ondergraaft het vertrouwen van mensen in instituties en elkaar. Je weet nooit meer op grond waarvan iemand is uitgekozen.

Het kan altijd nog woester zoals bij Rendo en Electrabel waar bestuurders via slinkse wegen grote sommen geld kregen overgemaakt om een overname mogelijk te maken. Hoe zou onze ouwe ‘Kok’ dat ook alweer genoemd hebben. Natuurlijk slecht voor het vertrouwen. Dit is dan weer wel over de grens van het juridisch toelaatbare.

De schade van dit soort handelen is niet alleen de zaak zelf, maar de gevolgen die het heeft in de maatschappij. Het ‘Pavlov’ antwoord van bestuurders zal wel weer zijn: meer toezicht en strengere procedures. Dan krijgen we weer aanbestedingsperikelen zoals met de Fyra. Of dat nu goed is…

Terug bij het gunnen; Dat is juist gebaseerd op vertrouwen. Dat geldt zowel voor bekwaamheid als voor normvastheid. Kennelijk heeft dat laatste te weinig een rol gespeeld bij het aanstellen van de personen in kweste in de eerste plaats.

Ondernemers emigratie?

expat2    Gisteren hoorde ik op het nieuws dat Nederlanders steeds meer buiten Nederland ondernemen.

Dat verbaasd me eigenlijk niet. Zelf ben ik ook al een tijd actief buiten Nederland. Ik ben dus niet alleen en kennelijk niet uniek. Ik heb wel eens eerder periodes gehad dat de Nederlandse markt te klein leek. Gelukkig komen er altijd weer betere tijden.

Eigenlijk wel vreemd dat we vanwege de heilige graal van budget discipline onze eigen economie om zeep aan het helpen zijn.  Dat is wel het paard achter de wagen spannen. Ondertussen worden hele bedrijfssectoren om zeep geholpen. Geofferd op het blok van Nederlandse invloed op Europese politiek.

Voor mij en voor al die anderen is het simpleweg geen optie om te wachten tot Nederland weer ontwaakt. Wel leuk en interessant om te zien dat het nog wel kan; ondernemen, groei en ontwikkeling.